POLIKLINIKA SMILE
You are here: Home page » Dentalne usluge » Pedodoncija

PEDODONCIJA

Pedodoncija

Omogućite svojoj djeci da rastu sa zdravim zubima! Kroz igru naši će doktori naučiti Vaše dijete kako održavati higijenu svojih zubića. A uz igru, redovite preglede i prevenciju karijesa – omogućiti ćete svojoj djeci da rastu zdravih zubi! Pedodoncija ili dječja stomatologija predstavlja dio stomatologije koji se bavi liječenjem zubi kod djece. Glavni cilj pedodoncije je prevencija nastanka karijesa na mliječnim i prvim trajnim zubima. U prvim godinama života velik broj djece već ima karijes na zubima. Caklina mliječnih zubi znatno je neotpornija, što, uz neadekvatnu oralnu higijenu, dovodi do brojnih karijesnih lezija. Postoji nekoliko vrlo jednostavnih pravila koja djeca mogu usvojiti u ranoj dobi, a koja mogu preventivno utjecati i spriječiti nastajanje karijesa. Tu svakako spadaju svakodnevna adekvatna oralna higijena, zdrava prehrana i redoviti posjeti stomatologu.

LIJECENJE MLIJECNIH ZUBI

Liječenje mliječnih zubi je izrazito važno. Mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima i usmjeravaju njihovo izbijanje, omogućavaju pravilnu funkciju žvakanja te omogućuju adekvatni koštani razvoj. Osim toga, upale mliječnih zubi mogu uzrokovati mrlje i anomalije cakline trajnih nasljednika. No, ono što je isto tako bitno, kad se dijete prvi put susreće sa stomatologom zbog neugodnog i najčešćeg velikog bola izazvanog uznapredovalim karijesom, nositi će strah u sebi i u odasloj dobi.

FLUORIDACIJA

Karijes je danas najučestalija bolest suvremenog čovjeka. Fluor je idealno sredstvo za prevenciju nastanka karijesa štiteći caklinu i čineći je otpornijom. Potpuno je bezbolna preventivna mjera i primjenjuje se na mliječnim i trajnim zubima s ciljem dužeg očuvanja zdravog zubnog tkiva. Smanjuje učestalost pojave karijesa i sudjeluju u remineralizaciji početne karijesne lezije. U stomatološkoj ordinaciji najčešče se koristi fluor u obliku tekućine, gela ili laka kojim se premazuju zubi.